Bouncing rate

Bouncing rate

Hoe ontstaat bounce rate

Bounce rate is terug te vinden in Google Analytics en geeft het percentage weer van snel verdwijnen van de bezoekers van je site. Kortom; als ik op je website komt en weer vertrekt zonder actie te ondernemen, levert dat een bounce rate op van 100%. Als ik op je website komt en je bezoekt een tweede pagina, levert je dat de bounce rate van 0% op.

Het analyseren van bounce rates is niet zo simpel als “een hoge bounce rate slecht, een lage bounce rate is goed”. Het is belangrijk om rekening te houden met hoe je bezoekers zich gedragen op je website. En net zo belangrijk is de context van hun bezoek – waarom zijn ze überhaupt bij jou aan het shoppen?

Het maken van beslissingen op basis van bounce rate alleen kan misleidend zijn.

Om een aantal verschillende redenen kan de bounce rate ontstaan:

  • Lange laadtijd op productpagina’s
  • Slechte website design en de user interface
  • Slechte site navigatie, vooral op mobiel
  • Artikel niet op voorraad
  • Niet genoeg informatie om een ​​weloverwogen beslissing te nemen
  • Geen informatie over verzendkosten
  • Slechte productfoto’s of omschrijving
  • Het aanbod op de productpagina komt niet overeen met de advertentie waarop ze hebben geklikt
  • Bezoeker werd afgeleid.

Hoe bereken je bounce rate

Voordat je begint met het analyseren van je bounce rate is het best handig om in te gaan op de berekening van het bounce percentage. Er zijn drie manieren om ernaar te kijken:

  • Pagina niveau:
    Totaal aantal bounces op een pagina (in een bepaalde periode) gedeeld door het totale aantal instappen (eerste paginaweergave) op de pagina (in dezelfde periode).
  • Website breed:
    Totaal aantal bounces van alle pagina’s op de website (in een bepaalde periode) gedeeld door het totale aantal instappen van alle pagina’s op de website (in dezelfde periode).
  • Gesegmenteerd:
    Totaal aantal bounces van alle pagina’s in een bepaald segment (selectie van pagina’s) van de website (in een bepaalde periode) gedeeld door het totale aantal instappen van alle pagina’s op dat segment van de website (in diezelfde periode).

Een hoog bouncepercentage is niet per definitie verkeerd

Allereerst, bij een percentage van 60% of hoger is er pas sprake van een hoog bouncepercentage. Gemiddeld ligt het bouncepercentage van een website tussen de 40% en 60%. Als uw website een bouncepercentage van 60% of hoger heeft is dit echter nog geen reden tot paniek, het zegt namelijk nog helemaal niets over de kwaliteit van uw website. Belangrijk is het doel van uw website voor ogen te houden. Vraagt u zich vervolgens af of het bounce-gedrag van uw bezoekers dit doel beïnvloedt.

Gemiddeld ligt
het bouncepercentage
van een website
tussen de 40% en 60%

Heeft u een blog en is uw doel om mensen te informeren? Dan is het helemaal niet zo vreemd dat u een hoog bouncepercentage heeft. Mensen komen op uw blog terecht, lezen wat u te zeggen heeft en verlaten vervolgens zonder enige andere actie te ondernemen de pagina. Jammer is dat Google Analytics de tijd van een bezoek pas kan registreren zodra er meerdere pagina’s bezocht worden. Google Analytics meet de tijd die een bezoeker besteedt tussen twee paginawissels, vandaar dat de tijd van een bounce-bezoek altijd 0 is.

Is uw website een belangrijk verkoopkanaal? Of realiseert u via uw website offerteaanvragen? Dan kan het niet de bedoeling zijn dat de bezoeker slechts één webpagina bezoekt, of wel? U wilt dat de bezoeker actie onderneemt en een bestelling plaatst of een offerte aanvraagt. Telt u eens na, binnen hoeveel klikken doet hij dit? In deze situatie is een hoog bouncepercentage meestal niet wenselijk. Het is tijd om uw bouncepercentage aan te pakken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *